Mest om msn

Wow vilken härlig dag har jag haft idag. Alla andra voluntärer och Nina och Emina från Bosnia och Herzegovina kom igår. De var på EGTYF kontoret med oss idag. Vi hade det jätteroligt tillsammans. Vi pratade om LINK (Ninas och Eminas organisation) och demokrati i organisationen. Man kan säga att det kan förbättras. Sen en vår gemensam vänn kom att hälsa på. En perfekt människa. Hon var min handboll tränare förra året. Hon har ganska starka moraliska principer och jag med så vi enkelt förstår varandra.

Jag har lett hela dagen tack vare de människor som är omkring mig.

En annan rolig sak är att chatta på msn. Jan var min msn kompis idag. Vi låtsade att vi inte var vänner längre och vi hade bara jätte "official" förhållande. Aaa - vad roligt!!!
Vi pratade lite om gender (min tema) och bilar (hans tema). Han tror att han kan göra mer saker än jag samtidigt när han kör en bil. (OK..jag kanske håller med men han behöver inte veta det. Men jag kan kanske göra mer saker samtidigt när HAN kör..hihi)

Vi hade också msn konferes. Det mest interesant är att 4 av 5 deltagare var i samma huset och 3 av 5 deltagare var i samma rummet. Så roligaste var när vi avlustade med: "vi ses!" 

Söndagens match

Vi vann inte. Men vi inte förlårade heller. Det blev oavgjort - 18:18. Jag gjorde 10 mål. Jag måste säga att det gick ganska bra för mig. Jag hade det roligt på planet. Alla gjorde det. Det var en bra bra bra match från båda sidor. Motståndare var duktiga och snabba. Jättestark försvar. Vi hade också jättebra försvar. Vår anfall måste vara mer kreativt och snabbt.

Hanboll och vänner..

Snart åker jag till Stockholm. Vi har en match där. Jag hoppas vi vinner igen =) Vi är bara 10 spelare idag. En målvakt och 9 spelare så det är bara 2 på bänken. Jag tror att det kommer att vara mycket dynamisk och det gillar jag. Mycket att springa och hoppa.

Idag kommer Nina och Emina från Bosnia och Herzegovina. De påminner mig att jag träffade Anela på NSF congress igår. Henne gillar jag också jättemycket. Vi skrattar väldigt mycket när vi är tillsammans. Lite som med Ruza som är från Croatien. Jag saknar henne. Hoppas vi kan vara tillsammans på ny års afton. Det beror på mina studier lite.

Idag kommer också Madlena och Kate från Riga och imorgon har vi office meeting. Det är alltid jättekult när vi pratar om vad vi har gjort och vad som måste göras. 

Om en vecka är jag hemma i Slovakien...

Vad Andreas hade skrivit om han hade en blogg:..


..Igår var jag och Liza hos Kristina i hennes mysig lägenhet. Det ver hur trevligt som helst. Vi åt inte pasta den här gången (Kristina är jätteduktig på att laga pasta. Synd att hon har bjudit mig på pasta bara en gång) Men vi hade lite chips och grön vindruva. Jag åt chips. Kristina vindruva och Liza bara skrattade och berättade om sina pojkvänner från Idol. Hon vet allt om Idol så är det bara att fråga henne om ny undrar om nånting. Hon har ju lite bättre infokälla an vi andra. Kristina lärde mig den riktig svenska och hur man uttalar rätt. Båda tjejerna sjöng Temptation (Arash). Vad bra de låter. Alltså de första fyra ord..de kan inte mer. Men resten kommer så småningom. Jonah fick åka hem från Idol trots att han var inte den som sjöng sämst. Men sånt är livet. Jag tänker att vara med i nästa Idol. Peter Svartlink kommer att älska mig. Jag kan ju alla låtar redan nu.  Tror ni inte det då måste ni komma till festen  "47" där SKA jag sjunga. Har ni inte fått inbjudan varken från Kristina eller Liza, då är det jag som bjuder er. Ni är välkomna i A-huset den 26:e november.

...håller Andreas/Burken inte med, får han skaffa sin egen blogg och skriva sanningen =)

SNIPP SNAPP SNUT

En andra konstig drömm

Jag har så konstiga drömmar...Vi (vet inte om det var min klass, eller organisation, eller förening..kommer inte ihåg) hade nån arrangeman där vi pratade om miljö poesi. Det var hur många människor som helst där och Maria Wetterstrand och Erik var med i juryn (det har jag kanske från igårs Idol). Samtidigt hade vi nån slags street action så jag var tvungen att pendla dit och tillbaka. Jag cyklade och min ny cykel blev stulen. Jag hittade den men fick inte ha den (tur att jag bara drömmde det)..det känns att allt jag har upplevt sedan september har samlats i min drömm och ja fick uppleva det igen. Undrar varför det.

ID-kort

Idag har jag ansökt för ett svenskt ID-kort =) Hurraaaaa!!!
Vid der här tillfället fick jag också använda en av dem fotoautomaterna - huvud ditåt, titta hitåt, rakt i ryggen, le...hmm det sista var ett problem. Med
Liza stående brevid automaten kunde jag inte vara allvar - så på tre av fyra bilder skrattar jag..

Svenska

Mit favorit ord är: Ja jamensan eller ja jamen =) Det låter så coolt =)
Och sen  lärde mig Liza två nya jätteviktiga uttryck: "sjutton också" och "tusan också"
Vi har bestämmt att varje dag väljer vi ett ord som vi (eller bara jag? Det är jag inte så säkert på) måste använda typ 10 gånger =)
Idag blev det "pösmunk" men bara 3 gånger...

En liten varelse..

En liten papegoja =) Sööööt!!!
Hiding

I had a very strange dream. I was with my classmate from secondary school. We were just outside in a forrest and then she decided to spy on some people down next to the river. It was some gang which was trafficling something. So we had to hide and crowl. They didnt see us and we were in no danger but I remember the feeling - it was very uncomfortable. I don´t like hiding. In general. I don´t like those situations which force me to hide or not to be honest. I haven´t experienced it for a long time. Luckily. The only hiding I can accept is hide and seek game...

Dante

Jag saknar min hund just nu - väldigt mycket. Min mamma sa att hunden saknar mig med och vill sova i min säng.
Det är han på bilden. Han heter Dante. Söt eller hur?
Dante - min hund
Dante

Freeeeeeeee

Idag känns det jättebra. Jag är ledig från min uppsats för kanske 2 dagar. Sen börjar jag igen - behöver läsa mer, fundera mycket mer. Vill göra den intressant och till nytta.
Men idag är det dag att vila =) Snart ska jag svara alla epost (från mina vänner) som väntar med röda flaggor markerade som viktiga. Jag har fått epost från min brorsan också. Han är i Irland sen 15:e october. Han ska stanna ett år där och jag antar att han känner sig lite ensam. Så han skirver emails - och han är ganska duktigt på det. Korta, men roliga medelande. Han använder söta ord. Ja..jag måste svara till honom.
Idag har jag också skickat flera bilder till min vänn som är i London och studerar på LSE (London school of economic and social sience) där till exempel Kennedy studerade. Hon är en de smartaste människor jag har träffat. Hehe - hennes nästan klasskamrad är Monika Lewinska som studerar sociologi (min vänn är på psykologi departement).
Här kommer bilden:
Hitta skilnad =)
Det var jätteskönt ute när jag tog den. Alla färger omkring, solen sken...det känns fortfarande varmt när jag tänker på den där dagen.

Nu är det klart

Nu är det 5:13 och jag har skrivit klart min projekt för uppsatsen. Det är inte uppsatsen själv. Bara metoder, teoretisk ursprung,försknings frågor.. Nu får vi se vad ska säga min handledare och om det är nånting att fortsätta med..
Men om jag skulle skriva lite om onsdag alltså om igår (trots att det är idag för mig fortfarande för att jag har inte sovit nåt) då var det jätteroligt dag!!!
Jag jobbade med Transit igen, sen hade jag lunch med Fredrik och
Liza. När Fredrik åt upp sin schnitzel och ville åka till arbete tittade jag på min talrik och min pizza var där - bara en femtedel saknades. Jag har inte lärt mig att äta snabb än. Men det behövs inte tycker jag. Aha..men vi hade det jätteroligt med Liza (som vanligt). Jag har märkt att hon undviker att skriva om lunch och mat btw. Vi planerade lite vår fest..Ska vara skoj =) =) =)
Jag hade träning också. Vår tränare var inte nöjd med matchen som vi spelade i söndags. Vi hade inte visat  glädje sa hon. Ingen hade roligt. Inget samarbete. Jag vet inte - jag hade det ganska roligt när jag fick spela. Men det går alltid att ha det även roligare. Så igårs träning var "focused" på att återvinna (??? ingen aning om jag får använda det där ordet) glädje och jag tror att vi lyckades =)
Nu är jag hungrig. Skulle äta middag/frukost men det är kanske bättre att sova först. Undrar vem som ska vara glad och pigg på kontoret imorgon/idag. Liza eller jag?

Pigg och glad

=) =) =) Vad glad jag blev i morse. Och sen mer och mer gladgjorande saker har hänt under dagen! Jag var jättepigg förre natt  och många olika ider bara (nu har jag ingen svensk eller engelsk ord men let´s say..) popped up i mitt huvud. Om födelsedag festen som jag har med Liza den 26:e November (inbjudningar kommer snart), om min uppsats, om bilder som jag ville ta eller göra, om framtiden..Och i morse var jag också jättepigg och glad - läste att Lisa hittat min blogg och skrev att jag är hennes favorit-slovak (huraaaaaaa!!!!), sen kom Per B. med en tårta (bara grädde och choklad - och jag gillar båda) och sen ringde Fredrik och sa att vi kunde åka och köpa en ny cykel för mig (min gammal cykel som inte var gammal als blev stulen i början av oktober). Jag bara hoppade och dansade omkring. Liza bad mig att inte vara så pigg =) Ju - det är inte så finnt ute och inte sommar längre so Liza blev lite...inte så glad hehe men jag ska göra nåt med det. Kanske piffa up hennes kontor..hmmm =)
Igår började jag göra Transit (EGTYFs magazin). Väntar på flera artiklar men det verkar vara bra "issue"..
Trist att bara online version men nästa kommer på pappret igen!!!


En riktig kvinna

Idag fick jag veta tack vare Mixmegapol (hundra fyra koma sjuuuuuu) att en riktig kvinna är en grekisk kvinna. Hmm jag blev lite förvirrad..Men det var sagt av en rådgivare som brukar hjälpa människor att göra "rätta beslut" i sitt liv...hmmm. När hon fick reda på att den som ringde var lite lat och ganska bekväm (vet inte om det är det rätt ord) människa sa hon på radio: "Aaa..du behöver verkligen en grekisk kvinna. Alltså den riktig kvinna!"
Hmm..vad för kvinna är jag då?
Så här behåller man genus stereotyper. Grattis!!!!

Jag ska gifta mig med en rik och gammal man..

Idag har vi ätit lunch som vanligt. Och PH frågade: "Trivs du i Sverige?" Men självklart trivs jag här. Sen frågade han om jag kommer att vara invandrare här och om jag vill gifta mig här i Sverige. Det gjorde ont faktiskt..jag ville stanna i Sverige det är sant. Man kan kalla mig invandrare för att det är faktiskt rätt ord men varför tycker han att jag behöver gifta mig för att stanna här? Och om jag skulle gifta mig? Hade alla trott att det var bara för att jag inte fick stanna här på nåt annat sätt?
Jag vet han skojade bara. Han är sånt. Men ändå. Det är en av första saker som kommer månniskor på..
Au..Jag blev lite ledsen..
Mest för att det inte känns att jag tillhör här men att vara i Slovakien känns också konstigt - inte som hemma längre.

Var kult idag

När jag var på stan i morse insett jag att det är jätteenkelt att göra bilder och decoration. Att göra en sån bild tog mig 5 minuter (OK..9 minuter - men 4 minuter höll Photoshop på att öppnas..hehe) Man kan ha dem tillsammans allihopa, eller en och en - man kan variera..Jättebra tycker jag =)

   

Vi spelade en match idag. Och vi vann! Huraaaa! Motståndarern har lett hela tävlingen så vi förväntade en tuff match. De spelade 5 matcher och vann 4. Vi spelade bara 3 och vann 3 så vi leder nu =) Jag gjorde 3 mål och sen pekade de på mig en spelare och då blev jag som i fängelse..Å en sida var det tråkigt för att jag fick inte göra flera mål men å andra sida blev det mer utrymme för andra spelare och DE GJORDE mål så det var värt det =) Vi tog flera lag bilder efter matchen =) Så jag ska ladda upp de nån dag.

Nu sitter jag hemma, skriver, tittar på TV - Pretty women (klassik). Jag har sett den hundra gånger men jag kan titta igen. Och vila lite innan jag börjar skriva min uppsats. Jag gillar reklam under filmer. Jag hinner laga mat, slå på tvättmaskinen...jättebra =) Tack för det =)

Åldersgränsen

Nu sitter jag här och istället av att plugga skriver jag en blogg..men jag var tvungen för att jag tänker om nåt sånt.. Man vill sänka rösträtt till 16 år vilket är jättebra tycker jag. Unga människor skulle delta och vara mer engagerade MEN...hur kommer det att bli med åldersgräns i Systembolaget till exempel? Skulle man sänka åldergränsen med? Och om INTE, då har vi här dubbel moral - unga människor är tillräckligt mogna att bestämma om politik och framtiden men inte om alkohol...
Ni har kanske svar för mig..

Jättelugn lördag

Idag har min lägenhet blivit ett tryckeri. Jag har gjort en present för Sveta. Hon är nu i Vitryssland men snart ska hon till Riga (EGTYF seminar om lederskap och demokrati). Jag ska inte dit. Tyvärr. Men Madlena (som jobbar med mig på EGTYF kontoret) åker dit så hon kommer att vara min privat brevbärare =)
Jag jobbade med presenten hela dagen. Det blev flera olika saker - mest bilder från Örebro, musik, vantar, bröd (hihi - hon gillar en typ av bröd som inte finns i Minsk), godis (bananer - hon kallar mig Kristina Banana för att jag can smell bananas when they are somewhere around). Jag är jättestolt över presenten för att hon kommer inte få den i ett paket men varje dag nånting =) Surprise every day =)

Sveta och jag - hugging circle 
hugging circle 2
Här hade vi det jätteroligt med Sveta. Det var innan EGTYF läger i Tyskland och vi höll på att förberedda presentation om EGTYFs history. Vi behövde bilder av hugging circle. De fanns inga människor omkring så vi gjörde det själva =)

Jag har haft lunch med Madlena idag. Bakad potatis. Vi pratade om oss och vår barndom (oj..det känns lite som jag är gammal tante redan..å andra sidan är jag 105 år enligt UNF hemsidan). Det vara trevligt att komma ihåg några saker. TIll exempel CIRKUS som jag och min brorsan förberedde. Jag stod på hans axlar och han marcherade runt i rummet. Våra föräldrar glömmde att anda =) Jag var max 7 år då. Brorsan var 11 =) Jag saknar honom by the way..


Imorgn har vi match..och jag har lite matchmage redan nu...


Design, Språk

Design av den här  bloggen kunde vara bättre. Den är jättetomt där uppe och jag kan inte göra nåt med den. Hmm..

Vilket språk skulle jag använda i mina bloggar? Engelska? Slovakiska? Svenska? Att öva skriftligt svenska är bra men då förstår kanske bara jag. Slovakiska är lättaste att skriva, men jag har många internationella vänner som vill veta vad som händer i mit liv. Engelska - bäst lösning men jag vill träna min svenska..men min svenska förstår kanske bara jag...hmm det är cirkel. Då tar jag det hur det kommer så nu har det blivit svenska.


Discussion with the shocking beginning

"Men do not need to be good at cooking! ", "Men can not raise a child", "Two homosexuals should not have a baby"

Uff!!!! This was very tough to hear from a friend of mine. But the discussion afterwards was perfect. I just reflected on my arguments in topic on gender and I still believe I am right.

The argument that women are naturally gifted to be better at taking care of children than men is not the argument I can agree with. Human beings have something which makes them different from other animals. We are born with very few instincts and instead of them we have flexible brain which enables us to learn all the time, every minute of our life. And that´s why men as well as women have to learn how to take care of children and ARE able to take care of children. Furthermore both of them have right to take part in raising children. And the child has right to spend as much time with dad as with mom. Why to bring these inequalities? And arguments based on nature! We use nature all the time we need some arguments to excuse our behaviour but we forget about nature when it comes to taking care of our environment.

I love gender issues. Mostly the question: why have we created gender roles? And why are they so so rigid? We have lot of other roles in our life which we can modify according to our wishes to feel comfortable. But step out of the gender role is most often a disaster!!! The whole identity falls apart! Why is it so essential  to belong to one of the two gender (not sex) cathegories?
Hmm..I would like to find out.
Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!